Naar laatste reactie
Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
31.07.2010 09:09
Beste mensen,

Al vele jaren zijn wij van plan om naar Zweden te emigreren.
De kans is nu groot dat het Noorwegen gaat worden, om verschillende  redenen.

Ik heb verschillende zaken gelezen over het importeren van een auto en deze spreken elkaar tegen. Ook weet ik nog niet goed mijn weg te vinden om eea zelf uit te zoeken.
Ik ben een eind gekomen, maar ik kom tot verschillende kosten.
Totaal varieren deze van enkele duizenden tot meer dan 10 mil.

Ik heb een hele goede Golf diesel autom variant uit 2000. Zeer degelijk en goed onderhouden. Maar wat gaat importeren kosten en wat voor auto kan ik in Noorwegen voor dat geld kopen?
Via Finn.no heb ik al een aardige indruk gekregen.

Kan iemand mij vertellen wat ik ongeveer aan importkosten kwijt ben.
Daarbij moet ik motorverwarming en verstralers aanleggen
Volgens mij zijn er voldoende auto´s met automaat beschikbaar, maar ik hoor graag of dat juist is

Alvast hartelijk dank en voor nu een goed weekend gewenst

Hartelijke groet,
Bram
Abraham | 
72 Berichten
 
Reageer
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
31.07.2010 12:35

Een Golf zoals je ongeveer hebt koop je hier voor rond de 100.000 kroner.

Importeer je je eigen golf zullen de importkosten ongeveer op 42.000 kroner liggen

 

E.e.a. Heb ik uitgerekend op basis van:

registratiedatum 1 juli 2000

1896 cc

110 pk

1150 kg

diesel

verkoopwaarde in NL 4500,- euro

Ik heb hiervoor de importcalculator gebruikt, http://www.toll.no/templates_TAD/RegistrationTax.aspx?id=79&epslanguage=no

 

Met andere woorden, verkoop je de Golf in Nederland voor zo'n 4500 euro (36.000 kroner) en leg je er de verwachtte importkosten van 42.000 kroner bij, kun je hier voor hetzelfde geld geen vergelijkbare auto kopen. Als de Golf zo goed is al je zegt, zou ik in jullie geval dus sterk overwegen om hem te importeren, al voelt het wellicht wat tegenstrijdig om meer aan importkosten te betalen dan de Golf in Nederland waard is.

 

Motorverwarming is op een diesel absoluut aan te bevelen, maar zo'n simpele motorwarmer op 220 Volt, zo'n verwarmingselement in de carterpan, kost je kop niet. En verstralers, tja, ik heb ze niet, en mis ze nooit, gewoon groot licht is echt toereikend, en ik woon redelijk afgelegen.

Rob  | 
87 Berichten
 
Reageer
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
31.07.2010 19:32
Hoi,
wij hebben dit jaar onze ford mondeo wagon diesel uit 2000 ingevoerd.
De afweging om in te voeren was voor ons, dat we wisten een goede auto te hebben. Koop je een vergelijkbare andere dan moet je maar weer afwachten.....
Wat betreft de prijs was het broekzak/vestzak.
totale invoerkosten waren ongeveer 32.000 NOK.
Ik heb wel bij de nederlandse ford dealer een gunstige uitdraai laten maken van de waarde. In dit geval de waarde als de ford dealer de auto zou inkopen. Deze waarde bepaling is voldoende voor de toll.
Wat je zeker wel nodig hebt is het EU kontroll document (deze bepaald dat je auto geschikt is bevonden naar europese maatstaven.) dit a4tje heb ik via de dealer opgevraagd, maar er zullen vast andere manieren zijn.

Verstralers...als je ze nodig hebt kun je gemakkelijk zelf monteren en zijn redelijk betaalbaar te verkrijgen bij bv biltema.
special68 | 
21 Berichten
 
Reageer
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
31.07.2010 20:55
Een motorverwarmer is erg afhankelijk van het gebied waar je gaat wonen. De moderne diesels hebben eigenlijk geen problemen met de kou (als het binnen de perken blijft) mijn zeer oude 2.3 l TD uit 1983 start altijd zonder problemen tot en met -20 lagere temperaturen wil hij wel eens hikken, en zou een verwarmer geen overbodige luxe zijn, maar starten doet ie nog steeds.

Verstralers zijn naar mijn mening niet nodig, maar dat is eigen keus. Goed groot licht is voldoende. Persoonlijk vind ik het er niet uitzien.

Voor het importeren zijn hier al diverse berekeningen op het forum geweest.
Hyperion | 
90 Berichten
 
Reageer
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
01.08.2010 10:15
Dat een auto wel start is geen indicatie dat het goed is voor de motor. Een diesel met motorwarmer start niet alleen makkelijker, het is veel beter voor de motor, en niet in de laatste plaats aanzienlijk beter voor het milieu. Zolang er nog steeds automerken zijn die voor Noorwegen en Zweden standaard een motorwarmer hebben op al hun diesels............
Ik rikjdt zelf een auto van Zweedse makelij, standaard met programmeerbare motor- /en interieurwarmer, een heerlijkheid.  :o)
Thomas | 
33 Berichten
 
Reageer
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
01.08.2010 19:31
Beste mensen,

Enorm bedankt voor jullie reacties. Ik ben er erg mee geholpen.

Rob, hartelijk dank voor de berekening. Ik ga mijn trouwe Golf meenemen
En wie weet staat er een paar jaar later een mooie Zweedse voor de deur met programmeerbare (motor)verwarming. 
Beter voor het milieu... daar werk ik graag aan mee.
Misschien is electrisch rijden dan wel betaalbaar!  

Ik hoop dat jullie in het mooie noorden nog een fijne nazomer krijgen.
Nogmaals bedankt!

Hartelijke groet,
Bram
Abraham | 
72 Berichten
 
Reageer
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
01.08.2010 23:18
@thomas: Een warme start is zeker beter voor het milieu, maar ik heb eigenlijk alleen gereageerd vanuit het oogpunt van directe noodzaak hiervoor en die zie ik absoluut niet. Dan zou je een motorverwarmer ook in nederland goed kunnen gebruiken op een koude winterdag ;-).

Het gros van de noren koopt een motorverwarmer alleen voor het lekker warm zitten als je op een koude winterdag je auto instapt en omdat de auto er beter start met een warme motor. Het milieu oogpunt is tegenwoordig een belangrijk verkooppunt, maar voor koper nog steeds niet het belangrijkste volgens mij.

Dat het gebruik van een motorverwarmer beter is voor de motor is niet iedereen het mee eens. Goed onderhoud en een juiste motoroliekeus doet meer dan je motorverwarmer.
Hyperion | 
90 Berichten
 
Reageer
Gewijzigd: 01.08.2010 kl. 23:20:15  
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
02.08.2010 09:31
Over het al dan niet gebruiken van een motorwamer bestaan volgens mij net zoveel meningen als dat er mensen zijn.  :o)

NAF ("ANWB") schrijft er het volgende over:

Bruk av motorvarmer

Med motorvarmer starter bilen sommervarm. Man sparer bensin, reduserer eksosutslipp, motoren slites mindre og man belaster også startbatteriet mindre. Dessuten blir rutene raskt isfrie. Å la motorvarmer stå innkoblet hele natten er bortkastet strøm. Med tidsbryter reguleres behovet effektivt, 2 – 3 timer før kjøreturen er tilstrekkelig.

 

Gebruik van een motorwarmer
Met een motorwarmer start een auto zomerwarm. Men bespaart brandstof, verminderd de uitlaat emissies, verminderd de slijtage van de motor en je belast de startaccu minder. Bovendien heb je sneller ijs-vrije ruiten. Een motorwarmer de hele nacht aan laten staan is een verspilling van elektriciteit. Met een timer kan men de behoefte effectief controleren, 2 tot 3 uur voor vertrek is voldoende.

 

Defa is een van de leveranciers die zo'n beetje alles op dit vlak produceert, zowel voor de doe-het-zelfer, als voor de proff, http://wup.defa.com/no/

 

Als ik voor mezelf spreek, ik ben bij -20 erg blij met mijn voorverwarmde interieur, en als ik daar milieu en motor meer spaar, is dat mooi meegnomen.

 

By the way, de simpelste motorwarmers hangen in de carterpan en warmen alleen de olie op. Een jaar of wat terug hadden we een 10 jaar oude Audi 1,9TDi met zo'n type motorwarmer, met een hele simpele stekkertijdschakelklok er tussen, dat werkte fantastisch! En als we 'm eens vergeten waren aan te sluiten kon je bij het starten duidelijk merken dat de motor aanzienlijk moeilijker rond ging.


Laat iedereen doen wat m goeddunkt, zoveel mensen zoveel wensen.

Thomas | 
33 Berichten
 
Reageer
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
16.08.2010 21:36
Nog even een ietwat late reactie met betrekking tot de verstralers.

Op mijn vorige auto, een Suzuki Vitara, had ik 2 verstralers op de pushbar staan.
Ik heb toendertijd een vergelijking gemaakt met de standaard verlichting.
Hierbij natuurlijk wel een paar voetnoten:
-De camera stond volledig op de handmatige mode, alle instellingen zijn bij elke foto dus hetzelfde.
-De Vitara was er 1 uit 1992, de koplampen van modernere auto's geven veel beter/meer licht.
-De verstralers waren Hella Rallye 2000's, deze verstralers zijn GROOT, en er zaten 100W lampen in die niet gebruikt mogen worden op de Nederlandse wegen.
-De verstralers stonden te ver naar beneden gericht, die glimmende dingen links naast het pad zijn de ramen van een gebouw aan het eind van het veld. Met de lampen meer omhoog gericht werden de gebouwen prima verlicht.

Om een beter idee te geven van de afstanden is hier nog een link naar Google Maps: Klik
Bij de "A" stond mijn auto ongeveer.Dit soort lampen komen echter ook met een paar nadelen:
-Natuurlijk het uiterlijk van je auto, dit is een persoonlijke keuze, op een dikke 4x4 misstaat het over het algemeen niet. Op een kleine Daihatsu ziet het er niet uit. Maar dat is mijn mening.
-Op het moment dat je ze gebruikt (zeker met lampen als ik had) zijn verkeerdsborden niet meer te lezen, er reflecteerd simpelweg teveel licht.
-Op het moment dat je een tegenligger tegen komt en je ziet hem te laat is hij/zij geheid verblind. Verlichting van zijn auto zie je simpelweg niet meer door de grote hoeveelheid licht van jouw lampen.
MaartenB | 
43 Berichten
 
Reageer
Gewijzigd: 16.08.2010 kl. 23:17:45  
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
16.08.2010 22:12
Wij hebben een 2e hands wagen MET motorvarmer en verstralers. Voordeel was dat het een ex taxi was. De motorverwarming kan ik via de gsm of met een timer laten starten! Heel fijn in de winter. Bij de start een warme dieselmotor EN een warme cabine. Brandstof besparen bij start...? Niet zo belangrijk. Reden we in NL meer dan 30.000 km prive, nu is dat niet meer dan 5.000.
De verstralers (staan ook op kentekenbewijs vermeld!!!) zijn hier in onze regio verschrikkelijk makkelijk, niet noodzakelijk.
Eddy | 
372 Berichten
 
Reageer
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
17.08.2010 16:57
De verstralers op onze wagen heeft ons al voor menig elandje behoed. Afhankelijk van waar je woont zal je die in meer of mindere mate tegenkomen. Hier dus vaak.
Motorwarmer is niet echt noodzakelijk als je aan de kust of helmaal in het zuiden woont. Woon je echter meer in het binnenland dan is het zeker aan te raden. Is het niet voor het milieu, dan is het wel voor voor een verwarmd interieur. Kies je voor een verwarmingselement in je carterpan dan kan je het warme interieur wel vergeten...

Groet,
Edward
Dward | 
27 Berichten
 
Reageer
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
18.08.2010 16:13
Hei Bram,
We hebben onze auto, Renault Espace uit 2004 WEL ingevoerd, en heeft ons veel gekost. :)) 149.500 NK.
We hebben best wel een paar keer achter onze oren gekrab, maar de reden was/is, dat toen wij hier kwamen in december het al -30 graden was! En de auto heeft het geweldig gedaan, zonder garage, zonder verwarming ect. We dekten hem allen af met de verhuisdekens over de mototkap van Dijkshoorn :)) En we kennen hem zolang hij er is!
Zonder problemen reed/ rijd hij ons. Als je hier een auto koopt weet je soms niet WAT de historie en en wat je koopt. Daarbij, zo hadden wij vernomen moet je NOOIT van een particulier kopen want het schijnt dat je zijn lening (mocht hij die auto met lening hebben gekocht) erbij koopt! En 2e hands autos zijn hier behoorlijk aan de prijs!!
Wil, kun je de gok nemen?! Veel succ6 ermee en welkom i Norge!!
Jacqueline | 
18 Berichten
 
Reageer
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
19.08.2010 21:14
Ik koop regelmatig een auto particulier en heb nog nooit problemen ondervonden. Laat de auto voor aankoop wél keuren, door de dealer of de NAF bijv. 

Wat Jacqueline bedoeld zijn 'heftelser'; oftewel auto als pant voor een lening, deze is eenvoudig op te vragen hier:

heftelser

Onnodig om te zeggen dat je dit vóór ev. koop moet controleren, anders kan het inderdaad zo zijn dat je met een ander zijn lening opgescheept wordt.

Ben je evengoed nog onzeker over je aankoop kan je tegenwoordig ook vaak een 'garantie verzekering' afsluiten waarbij de kosten voor ev. reparaties door de verzekering gedekt worden.
Laurens | 
249 Berichten
 
Reageer
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
09.09.2010 15:50
In vervolg op de vraag van Bram hierboven, vroeg ik me nog het volgende af.

De prijs van een liter diesel en een liter benzine ontloopt elkaar in N niet veel. Ik heb me laten vertellen dat er niet zoiets bestaat als onze in NL bekende wegenbelasting. Daarom kun je je afvragen waarom niet iedereen in N op diesel rijdt, gelet op het -doorgaans- gunstigere verbruik van een diesel.

Nu heb ik iets gehoord over een éénmalige jaarlijkse avgift, die (vanwege het milieu) lager zou zijn als de diesel nà een bepaalde datum is gebouwd. Het is daarom wellicht handig hier rekening mee te houden als je van plan bent naar N te verhuizen en je nog een diesel gaat aanschaffen, of dat nu in N of in NL is.

Weet iemand daar iets meer over te vertellen?
Alvast dank, Jaap
Jaap | 
301 Berichten
 
Reageer
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
09.09.2010 18:27
We hebben wel wegenbelasting (Årsavgift) die hoger is voor diesel.

Met diesel verbruik je minder liter brandstof per kilometer, dus is diesel goedkoper.
Voorheen gingen ook dieselmotoren langer mee, maar of dat nog zo is, twijfel ik aan.

Nieuwe dieselmotoren zijn milieu vriendelijker en daarom goedkoper in de wegenbelasting (Årsavgift)
Emy | 
260 Berichten
 
Reageer
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
09.09.2010 18:48
Hoi Emy,

hangt die årsavgift naast het verschil tussen benzine en diesel nog af van het type auto, en zo ja, is dat tarief ergens terug te vinden?

Jaap | 
301 Berichten
 
Reageer
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
09.09.2010 19:55
Ik was iets te snel met mijn reactie, want de årsavgift bleek vrij éénvoudig te achterhalen via http://www.toll.no (kjøretøy).

Årsavgiften 2010:
Bil under 7500 kg: kr. 2790
Bil under 7500 kg, diesel uten partikkelfilter: kr. 3245

Voorwaarde is dat het partikkelfilter af-fabriek gemonteerd dient te zijn.

Omgerekend komt het er in de praktijk dus op neer dat je grofweg per maand eur 35 in N betaald, tegen eur 100 in NL voor een wat oudere 'normaal' formaat diesel zonder roetfilter.

Hebben we nu dan eindelijk iets gevonden dat in Noorwegen goedkoper is..?
Jaap | 
301 Berichten
 
Reageer
 
RE: Auto wel of niet meenemen bij emigratie naar Noorwegen
09.09.2010 20:47
@Emy: Onze X-trail diesel van 2004 heeft 317.500 km op de teller staan, is ook al in NL nagekeken, maar komt probleemloos alle keuringen door. Rookt niet en verbruik is nog steeds goed.... Diesels KUNNEN tegenwoordig heel lang mee. Onze opel corsa 1.4 benzine uit 1993 heeft 125.000 km op de teller en start ook nog als nieuw. Enkel wat roest hier en daar.
Eddy | 
372 Berichten
 
Reageer
 
 
Naar bovenTerug